Till senaste kommentaren

Vem kan hjälpa mig med mitt testamente?

Kan jag skriva mitt testamente själv?

Kommentarer

 • Många som kontaktar oss om testamenten gör det för att de har fått anledning att tänka på vad som händer när livet tar slut, men egentligen har vi alla anledning att skriva ett testamente.

  Du kan testamentera en specifik summa, stor eller liten, eller en specifik ägodel, som en bostadsrätt eller värdepapper. Du kan även välja att ge en andel av din kvarlåtenskap. Det kan handla om allt från till exempel tio procent till att vi ärver hela kvarlåtenskapen. Varje krona gör skillnad.

  Det kan vara bra att känna till att Läkare Utan Gränser och andra ideella organisationer inte betalar skatt på fastighetsförsäljning, aktieutdelningar, kapitalvinster och ränteintäkter. Pengarna från testamenterade fastigheter och värdepapper går därmed oavkortat till våra livräddande insatser.

  En bra idé är att förvara testamentet hos ett företag som arbetar med testamentesförvaring och bevakning. Några exempel är Livsarkivet, Testamentsbanken och Vita arkivet. Vissa begravningsbyråer tar också emot testamenten för förvaring. Gör en anteckning som talar om var originalet finns och spara gärna en kopia hemma med anvisningar.
  När en person som testamenterat till Läkare Utan Gränser avlider skickas en kopia av testamentet till boutredaren som i sin tur kontaktar vår testamenteshandläggare.

  Vi välkomnar alltid den som planerar att testamentera till Läkare Utan Gränser att ta kontakt med oss. Det blir en bekräftelse på att gåvan är din vilja, om den av någon anledning blir ifrågasatt i framtiden. Du kan också få svar på dina frågor och löpande information om vårt arbete.

  Du är välkommen att höra av dig om du har frågor kring ditt testamente:
  Läs mer om att testamentera till Läkare Utan Gränser här: https://lakareutangranser.se/stod-oss/testamente

  Vänliga hälsningar,
  Mimi Givarservice
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.